فسفر به عنوان یک ماده مغذی و ضروری برای گیاهان نقش بسزایی در توسعه صنعتی و کشاورزی دارد. مصرف عمده و اصلی فسفر در صنایع غذایی، تولید حاصلخیز کننده ها  و صنایع تولید آفت کشهاست. بر اساس سرعتهای مختلف تخریب و تخلیه فسفر از معادن آن، سناریوهای مختلف زمانهای گوناگونی را برای تاریخ اتمام آن پیش بینی کرده اند. بدترین سناریو اما پیش بینی میکند که تمام ذخایر فسفر کره زمین در بازه زمانی 70 ساله از زمان کنونی به تمام میرسند.

پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی و اساس آن

حاصلخیز کننده های معروف NPK از جهت مواد تشکیل دهنده آنها یعنی پتاسیم، نیتروژن و فسفر که بسیار حیاطی و ضروری هستند برای گیاهان، یکی از پرکاربردترین حاصلخیز کننده ها در صنایع مرتبط با کشاورزی میباشند. غلظت بالای فسفر در پسماندهای ارگانیک  یا جریان فاضلاب متشکل از پسماندهای غذایی یا پسماندهایی با تمرکز بالای فسفر در آنها، آن پسماند یا جریان فاضلاب را تبدیل به یک منبع بالقوه فسفر میکند البته به شرط آنکه طی روشهای مناسب بازآوری و تصفیه شده باشد.

جریانات فاضلاب که دارای غلظت بالای فسفر هستند تبدیل به یک منبع مهم آلودگی در جهان شده اند. بنابراین می توان گفت که حذف فسفر از جریانات فاضلاب گام موثری در جهت بهبود کیفیت آب و تسکین فشارهای وارده به محیط زیست خواهد بود.

روشهای تصفیه فاضلاب صنعتی

تا کنون روشهای مختلفی جهت تصفیه و حذف مواد مغذی موجود در فاضلاب نظیر فسفر و نیتروژن در جهان شناخته شده اند. اما یکی از جدیدترین این روشها که علاوه بر پالایش فاضلاب، مواد مغذی موجود در آنها را نیز به صورت ماده ای با بازار بزرگ جهانی و قابل عرضه و فروش بازیافت می کند، روش تصفیه فاضلابهای صنعتی از طریق تولید کریستالهای استرووایت (Struvite) می باشد. در اصل در این روش نه تنها مواد مزاحم موجود در فاضلاب خذف می شوند بلکه به صورت ماده ای جدید با ساختاری کریستالی و بسیار با کیفیت جهت مصرف در بخش کشاورزی عاید می شود که در جهان به عنوان نسل جدید کودها شناخته می شود.

تصفیه فاضلاب صنعتی بر مبنای استرووایت

فسفات آمونیوم منیزیم (MgNH4PO4.6H2O) که به صورت تجاری در جهان با عنوان استرووایت شناخته میگردد، یک ترکیب معدنی از منیزیم، آمونیوم و فسفات است که در حالت تعادلی مولی مواد تشکیل دهنده آن شکل میگیرد.

استرووایت اولین بار در یک تصفیه خانه در شهر هامبورگ آلمان در سال 1931 دیده شد. در ابتدا به دیده یک ماده مزاحم آلاینده به آن نگاه میشد که باید دور ریخته شود تا آنکه بعدها خواص حاصلخیزکنندگی آن توسط دانشمندان کشف شد.

از آنجا که غلظت فلزات سنگین در استرووایت کم است و مواد مغذی داخل استرووایت به صورت آرام آزاد میشوند که نیاز به تعدد دفعات استفاده از آن برای گیاهان را کم میکند، استرووایت به عنوان یک حاصلحیزکننده با کیفیت شناخته میشود.

روش کار تصفیه فاضلاب صنعتی

در این روش ابتدا فاضلابهای غنی از مواد مغذی نظیر فاضلاب های دامداری ها و شهرک های صنعتی در یک اسیدیته مشخص با نمکهای متنوعی تغذیه شده و رسوب سفید رنگی را تولید می کنند. این رسوب سفید رنگ مایل به شیری در واقع ترکیبی از همان فسفر و نیتروژن مزاحم موجود در فاضلاب هستند که به این شکل رسوب کرده و از جریان فاضلاب خارج شده اند.

رویکردی جدید در صنعت کود در شرکت ساتراپ

تمامی کودهای شرکت سبز پالایش ساتراپ لیان با برند واگروکسیر (Vagroxir) بر مبنای ماده کودی آهسته رهش استرووایت فرموله شده و شکل گرفته اند. این ماده اساسا آهسته رهش و ماندگار بوده و بسته به نیاز گیاهان مواد مغذی موجود در ترکیب خود را آزادسازی کرده و در اختیار گیاه قرار می دهد. کاملا غیر سمی، بی بو و عاری از فلزات سنگین بوده و به نوعی ماده اصلی و موثره نسل جدید کودهای کشاورزی و آپارتمانی می باشد.